18.3.2012

Karppaus tulee!

Tähän väliin yllätys yllätys vähän asiaa ruoasta. Onhan se sentään yksi rakkaimmista harrastuksistani. Syöminen ja kokkaaminen, maistelu ja leipominen, nauttiminen  ja uuden kokeileminen.

Britannian hallitus on aiemmin julkaissut ruokailusuosituksen, jossa kehotetaan kansalaisia perustamaan ateriat tärkkelyspitoiselle ruoalle. Tänne saapuessani pohdin karppuksen suosiota täällä saarivaltiossa. Aiemmin en ole kuullut kyseisestä dietistä/ruokatottumuksesta täällä. Eilen päivällisellä kyselin hostvanhemmilta heidän tietoutta kyseisestä dietistä. He eivät olleet kuulleet siitä aiemmin, mutta olivat lukeneet viikonlopun The Timesista saman, minkä minäkin. Se on tulossa.

Eilen aamulla istahdin alas keittiön pöydän ääreen ja aloin syödä aamupalaani. Otin eteeni viikonlopun The Timesin. Heti kannessa oli otsikko "The new diet rules, eat red meat, drink full-fat milk and go to work on two eggs a day". Kuulostaako tutulta? Oli heti pakko lukasta juttu läpi ja sitähän se oli, mitä ajattelinkin. Karppaus tulee! "Yes, you can eat red meat" "Drind full-fat milk, not skimmed" "Eat full-fat cheese" "Avoid breakfast cereal"  "Eat two eggs a day" "Buy butter, not margarine" "Don't eat pasta (as a main meal)" "Eat potatoes only once a week" "sugar is bad, but sweeteners are worse" Slouganeiden perusteella brittikarppaus ei kuulosta yhtä totaaliselta hiilihydraattien välttelyltä kuin, mitä Suomessa karppaus oli. Lisäksi ihmisiä suostutellaan syömään hapantaikinaleipää tavallisen leivän sijasta. Jos kiinnostaa, niin joku saa valistaa minua tuon hapantaikinaleivät pointista.

Pystyvätkö brittiläiset hylkäämään rakastamansa vaalean leivän?

Omaan arkeeni tuo uusi villitys ei tule vaikuttamaan. Olen jo kerran kuullut läpi kaikki karppaus-intoilut, enkä millään jaksaisi samaa mediarulianssia läpi. Syön kaikkea monipuolisesti ja kohtuudella. Uskon sen olevan maailman terveellisin dietti. Ja pyrin myös välttämään turhia lisäaineita, vaikka niitä vastaan ei vielä kattavia argumentteja olekkaan. Mahdollisemman yksinkertaista ja puhdasta. Eiköhän se ole kaikkein parasta?

6 kommenttia:

  1. Mun tieätäkseni tuo hapantaikinaleipä ei sisällä hiivaa. Hiiva turvottaa ja saattaa sekoittaa elimistöä ja tosikarppaajat syö ainoastaan sitä jos on leipää pakko syödä. :)

    VastaaPoista
  2. Aaa kiitoksia sivistyksestä! :) Olen kyllä kuullut hiivattomasta ruokavaliosta, mutten tajua, miten se liittyy mitenkään karppaukseen -siinähän vältellään vain hiilihydraatteja. Kaippa tuossa karppauksessa onkin kyse vain pallomahan välttelystä ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä yllättävästä uutispommista! :O Minun uusin postaukseni kun käsittelee samaa asiaa aivan päinvastaisesta näkökulmasta :D Itse siis opiskelen ravitsemustiedettä täällä Briteissä ja opettajat ihan kirjaimellisesti pyörittävät päitään miltei huvittuneina, kun olen nostanut esille VHH-dieetit ja niiden suuren suosion Suomessa. Täällähän lautasmallin ylin ohje tosiaan kuuluu: "Base all your meals on starchy foods." Tämä linjaushan on aivan kammottavan väärä. Ja opettajan tietojen mukaan hiilihydraattien osuutta ollaa edelleen kasvattamassa lautasmallissa, mikä on kerta kaikkiaan huolestuttavaa.

    Terveellisin dieetti onkin kohtuus kaikessa, mutta lisäaineissa ja prosessoiduissa mössöissä nollatoleranssi. ;) Itse puolustan ns. karppausta (hyväkarppausta) suuresti, koska sen hyödyt on nähty jo monessa maassa ja on todistettu, että moni pystyy luopumaan diatebetes- ja verenpainelääkkeistään kun siirtyvät VHH-ruokavalioon. Se on ehdottomasti ihmisen luontaisin ja terveellisin ruokavalio. Itsekään en toki ruisleivästä luovu, se on perinne, joka pysyy :) Mutta on hyvä tiedostaa asioiden todelliset laidat ja ymmärtää sitä kautta, mistä mahdolliset oireet voivat johtua. Viljat kun ovat olleet ihmiskunnan historiassa vasta kovin vähän aikaa ja lääketieteellistä näyttöä on jo roimasti siitä, että ne eivät missään muodossa sovellu ihmisen ruoansulatukselle. Päinvastoin: Valkoisten jauhojen ja sokerin säännöllinen käyttö on kuin hioisi suolistoaan hiekkapaperilla. Näin sanoi osuvasti eräs sisätautilääkäri.

    No mutta.. Katsotaan mihin suuntaan tämä lähtee Briteissä menemään. Epäilen suuresti että ei yhtään mihinkään mitä nyt olen omalla alallakin asioita tarkkaillut ja huomannut, miten "avoimia" täällä ollaan muutokselle ;) =Ei tosiaan olla. Kansa sen kun sairastuu, lapset turpoavat ja sairastavat samoja sairauksia isovanhempiensa kanssa eikä kukaan kyseenalaista, missä mättää. Lapset minua eniten surettaa, aikuiset tehköön mitä tekevät :P

    Kiitos tästä, täytyykin kertoa maikalle ilouutisesta huomenna oppitunnilla ;) Mukavaa maaliskuun jatkoa Lontooseen!

    VastaaPoista
  4. Maria se on kyllä totta, ettei näiden brittien ruokatottumuksia muuteta ihan hetkessä. Odotan innolla tulevaa, sillä haluan nähdä, jääkö VHH-ruokavalion suosio vain tuon yhden lehtijutun pituiseksi.

    Sulla varmasti on enemmän tietoutta ravainto-opista ja muutenkin ruoan terveydellisyydestä, sillä opiskelet alaa. Itse olen seurannut noita keskusteluita paljon, mutta esimerkiksi tyydyttyneen ja tyydyttymättömän rasvan keskustelut enemmän vain hämmentävät minua. Liian vähän faktaa ja liian paljon mielipiteitä.

    Yritä sinä puolestasi ajaa eteenpäin tuota hieman terveellisempää ravinto-oppia! Mitä se sitten onkaan.. Ehkä paras lääke olisi järki vanhempien päähän? (Eiväthän lapset päätä, mitä he suuhunsa pistävät.)

    Infoile, kun olet tulossa Lontooseen! :)

    VastaaPoista
  5. Näinhän se menee. Kuten Jamie Oliver sanoi: "Jos haluat muuttaa lasta, sinun täytyy muuttaa vanhempia." Oikeassa on. Lapset syövät sitä mitä annetaan ja tottuvat siihen, mihin totutetaan. Siitä ovat vanhemmat vastuussa aikalailla 100%:sesti. On myös tutkittu että lapset, jotka ovat ylipainoisia ja oppivat epäterveelliset ruokailutottumukset ennen 5 vuoden ikää, ovat todennäköisimmin vakavasti sairaita aikuisia eivätkä kykene irrottautumaan tottumuksistaan. Pelottavaa. Äidit&lapset tutkimus osoitti, että 9/10 0-5 vuotiaasta brittilapsesta syö roskaruokaa päivittäin. Ihan järkyttävää. Kierre lähtee näiden lasten vanhempien lapsuudesta asti; suurin osa nuorista aikuisista äideistä ei ole oppinut laittamaan ruokaa :O

    Karppauksen kohtalo jää tosiaan nähtäväksi. Kiinnostuksella odotan ja jännitän mitä tulee tapahtumaan. Täällä on kuitenkin low-fat-buumi niin vahvasti isostunut ihmisten mieliin, että siitä on vaikea luopua. Niin se oli Suomessakin, mutta lopulta siitä on päästy irti sinnikkäiden edelläkävijöiden ansiosta (esim. Antti Heikkilä). Margariinit ja rasvattomiksi prosessoidut tuotteethan ovat silkkaa bisnestä, eikä niillä ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Unohdamme sen tosiasian, että aivot ovat 80% rasvaa! Sitä on saatava. Ja tämän 20-vuotisen rasvattomuusbuumin aikana myös dementia ja alzheimer-luvut ovat räjähtäneet käsiin. Rasvaa=>terveet aivot. Ei rasvaa=>aivojen toimintavajaus. Aika loogista, kun näin asiaa ajattelee...

    Kyllä vihaksi pistää tämä opetus mitä meille syötetään. Aiheesta olenkin kirjoittanut muutaman vihaisen postauksen ja linkittänyt ne suoraan myös facebookiin, että luokkatoverit katsovat ne varmasti (vaikkeivät kieltä ymmärräkään): "Atkins is back" -otsikon ei pitäisi jättää arvailun varaa jutun sisällöstä ;)

    No mutta tämäpäs sattui; toinen kaverini perui tapaamisen ja nyt hengailen Lontoossa koko torstaipäivän 15-20 välillä. Menen katsomaan Sofi Oksasen Puhdistuksen Arcola-teatteriin ja minulla on koko päivä pelkkää aikaa. Et lähtisi kahville, voitaisiin tarkistaa Nordic Bakeryn tarjonta? :) Kiinnostaa nähdä, miten "suomalaisuus" siellä toteutuu.

    VastaaPoista
  6. Jooh olenkin lueskellut sun blogista noita järkyttäviä tilastoja. Mutta ihan maalaisjärjellä ajateltuna ne kuulostavat ihan päteviltä. Itsekkin olen oppinut siihen, että osa kevyttuotteista, kuten rasvaton maito on hyväksi. Olen huomannut itsellänikin tuon ajattelutavan muuntamisen takaisin olevan älyttömän hankalaa hommaa!

    Olisi ollut todella mukava nähdä sua tuolloin torstaina, mutta juuri se päivä on minulla ääriä myöten täynnä tekemistä. Huomasin muuten, että voisin joku viikonloppu tulla käymään siellä rannikolla päin, jos sinne pääsee helposti junalla. Yksi tavoite täällä asuessani minulla on matkustella mahdollisimman paljon ja nähdä muutakin, kuin tätä Lontoon lähistön asuinaluetta :)

    VastaaPoista